•  
  •  

Türk Ticaret Kanunu (TTK ) ve Vergi Usulleri Kanunu (VUK) VUK göre defter tutmakla yükümlük mükelleflerin zorunlu olarak tuttuğu yevmiye defterleri ve büyük defterlerde yasal olarak yer alması gereken bilgilerin GİB belirlediği koşullarda elektronik ortama hazırlanıp zaman damgası ile imzalanıp bütünlüğü ve değişmezliğinin belirlendiği ve saklandığı uygulamaya e-Defter denir.

E-Defter

E-Defter Nedir?

Türk Ticaret Kanunu (TTK ) ve  Vergi Usulleri Kanunu (VUK) VUK göre defter tutmakla yükümlük mükelleflerin zorunlu olarak tuttuğu yevmiye defterleri ve büyük defterlerde yasal olarak yer alması gereken bilgilerin GİB belirlediği koşullarda elektronik ortama hazırlanıp zaman damgası ile imzalanıp bütünlüğü ve değişmezliğinin belirlendiği ve saklandığı uygulamaya e defter denir.

E-Defter beratı, Elektronik Defter Genel Tebliğinde belirtilen koşullarda  elektronik ortamda üretilen defterlere ilişkin olarak, GİB tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren elektronik dosyaya verilen isimdir.

E-Defter Nedir
e-defter Nasıl Çalışır
Nasıl Çalışır?

Mükellefler, e-Defter uygulaması ile defter içeriklerini yani muhasebe kayıtları Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) göndermezler. Gelir İdaresi Başkanlığı’na sadece defterlerin özetleri olarak kabul edilen berat bilgileri gönderirler. Gelir idaresi bu beratlara göre kayıt tutulan verilerin denetlenmeleri elektronik ortamda gerçekleştirir.

e-Defter, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standart ve formatlara uygun olarak tutularak tüzel kişiler için de mali mühür, gerçek kişiler için elektronik imza ve zaman damgası ile kaynağının güvenilirliği ve değişmezliği garanti altına alınmış elektronik belgedir.

Mevuzat

Mevzuatlar:

  • 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
  • 416, sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
  • 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
  • 424 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği,
  • 1 sıra numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği
  • Vergi Usul Kanunu Sirküleri 58 / 2013.03
e-defter mevzuat
e-defter kimler mükelleftir
Kimler Mükelleftir?

421 numaralı “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” ve Elektronik Defter Genel Tebliğinde yer alan şartları taşıyan tüzel kişiler ve gerçek kişiler ve e-defter tutarlar.

– 397 ve 421 sıra numaralı VUK Genel Tebliğine göre  e-Fatura Uygulamasına tabi mükellefler

– Mali mührünü temin etmiş,(tüzel kişiler )

– 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu çerçevesinde güvenli elektronik imza temin etmiş(gerçek kişiler)

e-Defter yazılım uyumluluk süreçlerini tamamlayarak e defter oluşturma, onaylama, saklama ve GİB’e iletme konusunda onay alan

  • Anonim ve Limited Şirketler
  • Gerçek kişiler

Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapacakları e defter uygulamasına katılım başvurunun kabul edilmesi halinde e-defter tutma hakkına sahip olacaklardır.

Sizi Arayalım

E-Defter hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

Uzman ekiplerimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

e-devlet-logo

E-Devlet.com.tr bir edevlet kapısı değildir. Uyumsoft A.Ş. ait bir markadır. E-Fatura, E-Arşiv, E-İrsaliye, E-Defter ve diğer tüm i-Dönüşüm ürünlerinin sergilendiği bir Dijital Dönüşüm platformudur.

ADRES

Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı A1 Blok – Kat:2 – No:201 P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE

TELEFON NUMARASI

+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)