Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal alan “birinci sınıf tüccarlar” 1 Temmuz 2018 tarihine kadar e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olmak ve bu tarihten itibaren müstahsil makbuzu belgelerini e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemek zorundadırlar.
e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müstahsil makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler 01/01/2018 tarihinden itibaren dahil olabileceklerdir.
1 Temmuz 2018 tarihine kadar kağıt Müstahsil Makbuzu kesmeye devam edecek olanların elektronik ve kağıt olarak iki yöntemi aynı andan kullanmaması gerekmektedir.
e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına dahil olacak mükelleflerin uygulamayı kullanmak için e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarına dahil olmaları zorunluluğu bulunmamaktadır.
“e-Müstahsil Makbuzu Raporu”nu elektronik sertifika ile zaman damgalı olarak imzalayarak teknik kılavuzlarda açıklanan yöntem veya yöntemlerle Başkanlık sistemine elektronik ortamda aktarılacaktır.
Bu Uygulamadan Nasıl Yararlanılabilirsiniz;
e-Müstahsil Makbuzu’ndan yararlanabilmek için 3 farklı yol kullanılabilmektedir.
• Doğrudan Entegrasyon: İşletmeler kendi bilgi işlem alt yapılarını Gelir İdaresi Daire Başkanlığının teknik kılavuzlarla belirtiği altyapı ve kalite sertifikasyonlarını tamamlayarak GİB ile direkt iletişime geçen bir yapı kurabilrsiniz.
• GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığının servis ettiği GİB Portali üzerinden makbuzlarınızı tektek işleyerek uygulamayı kullanabilirsiniz.
• Uyumsoft Özel Entegratörlük: Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegratörlük izni alan uyumsoft üzerinden e-Müstahsil Makbuzu uygulamasını hızlıca geçiş yaparak kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.